Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Korok, képek, kamerák fotográfiatörténeti állandó kiállítás

2010.04.01

 

Az első terem technikatörténeti-kronológiai rendezésben mutatja be a fotográfia történetét a XIX. század második felétől a kémiai alapú fotózás korszakának alkonyáig, napjainkig.

 

A  terem két szabad sarkában két állványos utazókamera kerül bemutatásra, egyik egy ismeretlen építésű a „hőskorból”, az 1860-70 közti időszakból, a másik egy IHAGEE CORONA, 1918-ból.  

 

A tárlók között elhelyezett konzolokon olyan kamerákat helyezett el a gyűjtő, amelyekhez különleges történetek kapcsolódnak. Van, amelyik történeti ritkaságával kérkedik, van, amelyik magyar vonatkozásai miatt különleges, s néhányuk szép emberi kapcsolatokat és családi emlékeket idéz fel.

A terem középső részén egy alulról megvilágított tárlóban fotográfiatörténeti gyöngyszemek, miniatűr kamerák, villanók, fénymérők és más, szemet gyönyörködtető darabok foglalnak helyet.

 

A második terem a fotográfiatörténet különlegességeit mutatja be tematikus rendezésben.

 

A tárlók között itt is feltűnnek a falra helyezett konzolok, a különleges kamerákkal és történetekkel.

       

A teremben két, egymással összefüggő enteriőr kerül kialakításra, egy  fényképész berendezett laboratóriuma,  és műterme két GLOBICA-típusú műtermi kamerával kiegészítve.

 

A falfelületeken a fotográfiatörténet jelentősebb személyiségeinek életrajzai, fontosabb fotótörténeti kronológiák és szép fotók kötik le a látogatók figyelmét.

 

A kiállítás bemutatótermeihez szervesen kapcsolódik az a múzeumpedagógiai terem, amely többfunkciós interaktív helyiségként szolgálja a kiállítás látogatóit. Egyrészt alkalmas egyéni, családos látogatók fogadására, akik maguk is kipróbálhatják a fotótörténet bizonyos momentumait, technikai fortélyait, másrészt szervezett iskolai- és egyéb csoportok múzeumpedagógiai tereként szolgál. Felszereltségénél fogva játszóház, múzeumi óra, előadás egyaránt lebonyolítható ebben a teremben.

 

A terem falait fotográfiák borítják, melyek egyik részben kronológiai áttekintést adnak a fényképek világában, másik részben tisztelgésként az elődök előtt, miskolci fotográfusok képeiből adnak válogatást.

 

Érdekes, interaktív lehetőséget nyújt a XX. század végének új fotós „mozgalmát”, a lomográfiát szolgáló falszakasz, melyre a látogatók tetszés szerint saját készítésű képeiket is elhelyezhetik.

 

 A kiállítási termek mellett húzódó közlekedő „Folyosógaléria” rangot kapott.

 

A teremcsoport déli oldalán elhelyezkedő folyosón, a "Folyosógalériában" folyamatosan időszaki fotókiállítások rendezésére biztosítunk lehetőséget.

 

 A kiállítást rendezte és kivitelezte:

Á. Tóth & Barátai Produkciós és Reklámügynökség


Látogatható:

2009. május 1-től a Herman Ottó Múzeum (Miskolc, Papszer 1.) épületében, hétfő kivételével 10. 00 – 16. 00 óráig.

 

A mappában található képek előnézete Az állandó kiállítás megnyitója

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.