Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dömötör Zoltán

2009.12.10

 Kép A gyűjtemény tulajdonosa 1954. 11. 18-án született Miskolcon, jelenleg Mályiban él. Okleveles gépészmérnökként és gazd asági mérnökként végezett a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki, ill. Közgazdasági Karán .

Posztgraduális képzés keretén belül beszédtechnikai, retorikai ismereteket tanult a BME Mérnöktovábbképző Intézetében Bognár Eleknél, majd 1981-1982-ben elvégezte az Észak-Magyarország című miskolci napilap által szervezett Újságíró Stúdiót is. Miskolci újságokban (A mi egyetemünk, Észak-Magyarország, Déli Hírlap) rendszeresen jelentek meg írásai, döntő többségben glosszák és riportok.

 Több cégnél töltött be vezető állásokat, s midig vállalt társadalmi feladatokat is. Jelenleg a Dömös Consulting Kft. ügyvezetője és a VUK Miskolc Vízilabda- és Úszó Klub elnöke.

Külföldi utazásai során mindig szakít időt arra, hogy bővítse a gyűjteményt, így alakult ki közel harminc év munkája után egy nagyon tekintélyes, komplex fotográfiatörténeti anyaga. A gyűjteménye az alábbiakból tevődik össze: kb. ezerkétszáz db. régi  fényképezőgép (utazókamerák, kihuzatos gépek, miniatűrök, boxgépek, sztereo és polaroid eszközök, stb.), néhány száz filmfelvevő, filmvetítő és diavetítő, száznál több régi fotós könyv, valamint egy kisebb raktárt megtöltő laboreszköz és egyéb felszerelések. A gyűjteményt a világ minden tájáról származó több ezer darab régi vizitkártya és fotográfia teszi teljessé az 1850-es évektől a huszadik század ötvenes éveiig bezárólag.

A gyűjtemény, illetve a kiállítás anyaga alapján a közeljövőben könyv kiadására készül „Korok, képek, kamerák – rendhagyó mesék a fotográfia történetéből” címen, mely a kiállítás poszterein található és azokhoz hasonló jellegű, a fotótörténethez kapcsolódó történetekből és a hozzájuk tartozó gépek fotográfiáiból lesz összeállítva.

 


A gyűjtő szenvedélyének tárgya az elmúlt években felkeltette néhány kulturális és oktatási intézmény érdeklődését is, így az utóbbi időkben több időszaki kiállításon is látható volt a gyűjtemény részét képező kamerák és képek egy-egy meghatározott, tematikus válogatása.  

 

Állandó kiállítása Miskolcon, a Herman Ottó Múzeum Papszer 1 alatt lévő épületében, tekinthető meg hétfő kivételével minden nap 10.00 - 16.00 óra között.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

a

(a, 2017.07.02 20:55)

ferenc.domotor60@gmail.com

(Dr. Dömötör Ferenc, 2010.08.01 21:35)

A kiállítást láttam, nagyon tetszett. Gratulálok az alkotónak, és a további munkájához jó egészséget, kitartást kívánok.

Üdvözlettel

Dr. Dömötör Ferenc, Budapest