Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dr. RISZDORFER Ödön (1893. 09. 26.- 1944?1945?)

2010.04.19

Kép

Jogásznak tanult, majd katonaévei alatt egy repülős századnál tábori megfigyelőként légi felvételeket készített.

 

Első szabadalmait ennek hatására jelentette be, légi fényképek horizontálissá tétele valamint eljárás és berendezés haladó légi járműből történő fényképezésre címen.

1931. június 5-én jelentette be megvilágítás-meghatározó be-rendezésre (fénymérő) vonatkozó szabadalmát. 1933-ban az osztrák EUMIG filmfelvevő-gyártó cég szerződést köt vele találmányai hasznosítására.

 Több mint száz szabadalmára az EUMIG mellett a KODAK, a BOSCH, a KOCHMANN és számos más céggel szerződött.

A leghíresebb szabadalmát, a fénymérőt a KODAK-kal történt megállapodás alapján saját gyárában gyártotta.

1943-ban beépített fénymérős fényképezőgép terveit juttatta el a GAMMA Művekhez, ennek kifejlesztését a háború megakadályozta.

 Riszdorfer Ödön úgy döntött, hogy családjával együtt elhagyja az országot. Családját Sopronban hagyva néhány fontos feljegyzésért visszafordult budai lakásukba. Többé senki sem látta. Buda ostroma idején, 1944-45 telén eltűnt.


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

1025. Budapest, II. Zsindely u. 15. t:06-30-541-76-74

(Dr. Kerek Imre, 2016.08.02 17:36)

T. Dömötör Úr!
Néhány évvel ezelőtt a NET segítségével kezdtem kutatni gyerekkori pajtásom, Riszdorfer László (sz. 1941. Budapest) után, kinek édesapja Riszdorfer Ödön volt. László, Édesanyjával, Nővérével és annak kisfiával 1956-ig a Margit krt. ( akkor Mártirok útja) Tölgyfa u., Frankel Leó u. határolta ház (ebben volt a Juszt foto-optika szalon) I. emeletén laktak, rendezett polgári lakásban. Annyit sikerült megtudnom, hogy Laci Svájcban él, és az ottani magyarok egyik szövetségének vezetőségi tagja. Sajnos, mielőtt sikerült volna felvennem vele a kapcsolatot, lebetegedtem. Közben a Pc-m cserben hagyott, a megszerzett információim elszálltak. A lexikonok adatai eltérnek a Lászlótól kapottaktól. Tehát R.Ö-nek vannak, és valószínű még élnek utódai. Sok mindent elmondok Önnek, ha azok - mint a téma kutatóját - érdeklik. Azokat, amiket, titoktartás kötelezettsége nélkül, László Nekünk, barátainak elmondott. Próbálom megkeresni az elszakadt fonal végét. Ha megtalálom, megkeresem. Remélem még nem késő. László, Édesapjáról, aki Lacira hagyta szabadalmainak részvényekre cserélt jövedelmét, biztos, sok információt adna, ha tudná, hogy apja munkásságát mily sokra becsülik itthon is.
Üdvözlettel Kerek Imre

Re: 1025. Budapest, II. Zsindely u. 15. t:06-30-541-76-74

(cameramuseum, 2016.08.02 22:00)

Kedves Kerek Imre Úr!

Köszönöm sorait, és örömmel várnék a fotós társadalom javát szolgáló (és persze nem titkos, és nem személyiségi jogokat sértő) információkat Riszdorfer Ödönről.
Ha az Önnek megfelelő, ezen a honlapon, a Mesterről szóló írásom mellett és az Ön nevével fémjelezve tenném közkinccsé.

Barátsággal: Dömötör Zoltán gyűjtő

könyv?

(mz, 2013.08.03 00:46)

Tisztelettel érdeklôdöm, megjelent-e már a könyve?

Re: könyv?

(cameramuseum, 2013.08.03 21:51)

Kedves mz!

A könyvem megjelent, és rendelhető bármelyik elérhetőségemen (domosconsulting@gmail.com, cameramuseum@pr.hu).
Kérésre szívesen dedikálom is!

Üdvözlettel: Dömötör Zoltán

Köszönet

(cameramuseum, 2010.09.05 18:46)

Kedves Magdolna!

Köszönöm a dícséretet a kiállításomért, de méginkább a segítőkészségét. Boldoggá tenne, ha Édesapja emlékei, torténetei közül a Gamma Művekkel és Riszderofer Ödoönnel kapcsolatos adatokat kaphatnék, s ha a képet is megkaphatom, az még éppen beférne tördelés alatt álló, novemberben megjelenő könyvembe, hiszen sajnos még nincs képem a nagyszerű feltalálóról.

Minden jót kívánva tisztelettel: Dömötör Zoltán

Kazincbarcika Csokonai u 2 sz.

(Kriston Béláné, 2010.09.05 14:42)

Tisztelt Dömötör Úr!
A közelmultba láttam csodálatos fotógép gyüjteményének kiállítását Miskolcon. Ott figyeltem fel, különös tekintettel dr Riszdorfer ödön személyére, aki a Gamma Müvekben finomechanikai-műszereszként dolgozó Édesapámnak nagyon jó ismerőse volt. Gyermekként emlészek én is rá,aki családunkról Újpesten több családi fotót készített, s a megmaradt képek között eggyen ő maga is rajta van. Amennyiben ezen régi fotó (fotók) érdekli Önt, őrőmmel segítek gyűjteményének gyarapításában Tisztelettel: Kriston Béláné Forstinger Magdolna

+36302183618