Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


DULOVITS Jenő (1903. 06. 22. – 1972. 07. 24.)

2010.04.19

Kép

 

 Tanár, fotóamatőr. Az első világháború után az ellenfény alkalmazásával a műkedvelők között iskolát teremtett. Bravúros megoldású képei a formalizmusba tévednek. Találmánya a DUFLEX kisfilmes fényképezőgép.

1931 és 1958 között tizenhárom szabadalmat kapott. Néhány ezek közül:

-  Lágyrajzú előtétlencse (DUTO, Tóth Miklós mérnökkel közös találmány, nevét is innen kapta: DUlovits - TOth)

- Helyes állású kép prizma- vagy tükörrendszerrel

- Berendezés kisfilmes fényképezőgép filmjének karcmentes továbbítására

 

 Főbb művei (több kiadást megért művek, a kiadási évszámok a saját gyűjteményemben fellelhető példányok adatai):

-         Lichtkontraste und ihre Überwindung (Wien, 1936)

-         Művészi fényképezés (Budapest,1940)

-         Meine Technik, Meine Bilder (Halle, 1952)

-         Így fényképezek (Budapest, 1957)

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

6800 Hódmezővásárhely Tanya 2001/1

(Mikó György, 2012.09.02 07:49)

Tisztelt Fejér Úr!
1964-1968-ig főiskolás diák voltam az akkori NDK-ban. Ott akkor olcsók voltak a fotótechnikai eszközök és az ösztöndíjból is be tudtam rendezkedni a fényképezésre és nagyon érdekelt is. Volt is olyan tantárgyunk, hogy Fototechnik. Nem emlékszem már pontosan, hogy hol bukkantam rá a Meine Technik, meine Bilder c. könyvre, de lehet, hogy az iskola könyvtárában. Elolvastam és nagyon tetszett az ellenfény felvételekkel kapcsolatos technikája és annak logikus magyarázata. Ezután el kezdtem én is utánozni a technikát és úgy gondolom, hogy valamelyest sikerült is elsajátítanom. Az akkori fénykép albumomban nyitottam is egy olyan fejezetet, hogy "Gegenlicht". Hálából a tanításáért írtam is az NDK-s időszakomban egy köszönő levelet a professzor úrnak a szép tanulságos és követendő munkájáért. Nem válaszolt, de azt sem tudom, hogy honnan volt meg a (talán) budapesti címe. A könyvvel való találkozásom csak a véletlennek köszönhető, de nagyon örülök neki, hogy a kezembe került, szellemileg gazdagodtam vele.
Tisztelettel: Mikó György

Re: 6800 Hódmezővásárhely Tanya 2001/1

(cameramuseum, 2012.09.02 16:20)

Kedves Mikó Úr!
Köszönöm, hogy megosztotta ezt az érdekes történetet. Megerősít abban, hogy honlapom sok értékes emberben ébreszt fel kellemes régi emlékeket.
Fejér Úr címét - akit nagyon tisztelek - sajnos nem tudom, de bízom abban, hogy időnként ő is olvassa a honlapomat, így előbb-utóbb az Ön kedves sorait is.
Tisztelettel: Dömötör Zoltán
.

Köszönet

(cameramuseum, 2010.08.09 09:13)

Kedves Fejér Zoltán Úr!

Megtisztelő számomra, hogy egy olyan szaktekintély, mint Ön, időt szakított honlapom olvasására, jobbítására.
Észrevételeit köszönettel megszívleltem, javítottam az anyagot, hiszen köztudott, hogy Ön Dulovits Jenő életének legjobb ismerője.

Segítő észrevételeit ismételten köszönöm, tisztelettel: Dömötör Zoltán

fejeradam@gmail.com

(Fejér Zoltán, 2010.08.09 08:20)

A beugró blendére nincs megadott magyar szabadalom. Senki sem állítja, hogy ilyet Dulovits talált volna fel. A hazai fotótörténet Kálmán Lászlónak, a Gamma mérnökének, a Duflexet kifejlesztő négytagú csapat tagjának tulajdonítja.
A Meine Technk-nek több kiadása volt 1945-1957 között. Ezekről bibliográfiákban és D.-ről szóló monografikus életrajzomban lehet tájékozódni. A Lichtkontraste... kiadási éveként 1937-et szoktunk megadni, bár 1936 Karácsonyára már elkészült. A "DUTO"val kapcsolatban D és Tóth külön-külön jelentettek be szabadalmat. Közös sz. nem volt.
Ésí gy továbbb.