Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MIHÁLYI JÓZSEF (Joe Mihályi, 1889-1978)

2010.04.19

Kép

 

1889. január 29-én született Apatinban. Apja és nagyapja nyomdokain kovácsnak tanult, tanoncévei alatt már szerszámkészítő és precíziós műszerész szeretett volna lenni. A bécsi kollégiumban eltöltött két év sorsfordítónak bizonyult. Kedvtelésből fényképezni kezdett, s megérlelődött benne, hogy bátyját követve kivándorol az Egyesült Államokba. 1907-ben érkezett New Yorkba.

A Wissler Műszergyárban fejlesztette ki a durva recézésű beállító gombot, melyet a KODAK számtalan általa tervezett fényképezőgépén láthatunk a mai napig is.

A haditengerészet megbízására fejlesztette ki az élesség-beállításhoz szükséges távcső- toldalékot, mely alapja lett a fényképezőgépbe épített illesztőképes távmérőnek, a KODAK-főkonstruktőri siker-történet egyik megalapozó találmányának. A filmtovábbítás belső kialakításának és vezérlésének elképzelését az INSTAMATIC és POCKET gépekben valósította meg.

Az ő nevéhez fűződik a gyors-továbbító kar feltalálása is.

Harry Truman, az Egyesült Államok elnöke Mihályi Józsefet személyesen részesítette kitüntetésben. Hosszú, valóban dolgos és elismerésekkel övezett életút végén, kilencven éves korában Rochesterben hunyt el 1978. szeptember 11-én.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

1025. Budapest, II. Zsindely u. 15.

(Dr.KerekImre, 2016.08.02 17:51)

BRAVO MAGYAROK!
Nem lett volna jobb meghagyni a MOM-ot meg a GAMMA-t! Szépek a plázák, de ott csak felejt a fiatalság.

Re: 1025. Budapest, II. Zsindely u. 15.

(cameramuseum, 2016.08.03 20:33)

Kedves Dr. Kerek Imre Úr!

Megtisztel, hogy nem csak egy ismerős névbe botolva, véletlenül beleolvasott az egyik írásba, hanem amint látszik, átbogarászta a honlapomat. Már érdemes volt létrehoznom, köszönöm!
Igen, az életnek ezen a területén is sok nagyszerű dolog fűződik a magyarokhoz, és ez az összetartozásunkat kellene, hogy erősítse. Sajnos, manapság nem ezt érzem, de ez nem csökkenti őseink érdemeit :-)

Tisztelettel: Dömötör Zoltán gyűjtő