Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


NIÉPCE Joseph Nicéphore (1765 - 1833)

2010.04.19

Kép

Francia katonatiszt, majd litográfus. A forradalmi hadseregből betegsége miatt kellett leszerelnie, ezt követően kezdett litográfiával foglalkozni. 1816-ban már saját készítésű, meniszkusz lencsével ellátott kamerával kísérletezett. Kezdetben a fényérzékenyítésre valószínűleg ezüst-kloridot használt, ám másolatait nem sikerült állandósítania. Később vas(II)-kloriddal és mangán(IV)-oxiddal tett próbát sikertelenül. Végül az aszfaltréteg használatára tért át, s 1822. július 19-én arról értesítette fivérét, hogy cinklemezen kamerával sikerült rögzített képet alkotnia. Első felvétele - melyet sokáig elveszettnek hittek – háza udvarát ábrázolja szobája ablakából.

 

 Eljárása természeti tárgyak felvételére nem volt alkalmas, mert a megvilágítás túl hosszú ideig tartott.

Képek reprodukálására dolgozta ki az első, általa heliográfiának nevezett műnyomó eljárást, melyet a nyomdaipar kisebb módosításokkal a mai napig használ.

Az aszfaltréteg csekély fényérzékenysége miatt a gyakorlati fényképezés problémáját nem sikerült megoldania. Ezért fogadta el Daguerre ajánlatát a közös kutatómunkára. Daguerre felfedezését azonban már nem érhette meg.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.