Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PETZVAL József (1807 – 1891)

2010.04.19

Kép

1807. január 6-án született Szepesbélán (Spisska Biela).

Matematikus és fizikus, egyetemi tanár, a Petzval-objektív feltalálója. Korán feltűnt matematikai tehetségével, 1828-ban a pesti egyetemen mérnöki oklevelet szerezve Pest város szolgálatába lépett. 1835-ben a pesti egyetem felső-matematikai tanszékének tanárává nevezték ki, innen egy év múlva a bécsi egyetemre hívták. Az egyetemi tanács megbízásából 1841-ben megszerkesztette a Daguerre által használt Chevalier-féle objektívnél kb. 16-szor nagyobb erősségű, a világon a legelső 1:3.4 fényerejű lencserendszert arcképfelvételekhez és egy gyöngébbet tájképekhez. Arcképobjektívjével 1 és ¼ mp. idővel(!) már 1840-ben  készült felvétel. Munkásságában nem volt folyamatosság, mert az a körülmény, hogy a Voigtlander cég találmányát a cég nevével hozta forgalomba, kedvét szegte s ezért 1862-ben optikai előadásait is beszüntette, és az akusztikai kutatásokra tért át.

 

Érdekességek Petzval életéből:

- Gyermekkorában kimondottan rossz tanuló volt, apja cipészinasnak akarta adni, míg véletlenül kezébe nem került Hauser: A matematika elemeinek analitikai tárgyalása c. könyve. Ezt követően az osztály legjobb tanulója lett.

- Sokoldalúságára jellemző, hogy pesti városi mérnökként terveket készített a Duna, a Rákos patak szabályozására és Lipótváros csatornázására.


 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.