Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FED - Harkov (1934 - )

Sokan hiszik tévesen, hogy a FED gépeket a második világháború után, zsákmányolt berendezéseken kezdték gyártani a szovjetek. A történet jóval hamarabb kezdődött.

fed---1g--1939-.jpgA LEITZ cég akkori sikerterméke, a LEICA IId már 1932-35 között több követőre is találta világon, így a harkovi FED gyár mellett Japánban a CANON, a Leotax, a Nicca és a MINOLTA, Angliában a REID és az Egyesült Államokban a Kardon is e terméknek köszönheti későbbi karrierjét. 

Fentiek közül a FED volt kronologikusan az első Leica másolat és egyben az egyetlen, melyet valóban nagy tételben gyártottak a II. világháború előtt. 

160px-felix_dzerzhinsky_1919.jpgA FED gyár a világháború előtt az utcán csellengő árva, vagy család nélkül maradt fiatalok „gyűjtőhelye” volt. Ők dolgoztak itt, s lakhatási gondjaikat a gyár munkásszállásán oldották meg. Egyes források szerint javító-nevelő intézmény volt a gyár, ami egyáltalán nem mond ellent az előbbieknek, s nem is elképzelhetetlen, hiszen a fényképezőgépeken látható FED felirat nem más, mint Félix Edmundovics Dzserzinszkij monogramja, aki a KGB-előd Szovjet Titkosrendőrség megalapítója volt. 

A harkovi Makarenko-tanítványok 1941-ig, a Szovjetunió megtámadásáig részben német alkatrészekből gyártották a LEICA - FED-eket, majd a háború után 1947-től kezdődött újra a termelés. Az első fejlesztéseket 1948-ban hajtották végre, majd 1955-ben került piacra a szovjet mérnökök által alaposan áttervezett, örökifjú és legendás FED-2, s továbbfejlesztett társai.