Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rollfilmes boxgépek

A fényképezés a kezdeti időkben költséges, csak a kiválasztottak számára elérhető művészeti ág volt. Ahhoz, hogy széles körben elterjedjen, szükség volt egy olcsóbb, egyszerűbb géptípus megalkotására is. A lehetőséget a tekercsfilm (rollfilm) bevezetése adta meg, hiszen az üveglemezek kezelése komplikált és drága mulatság volt.

A rollfilm egy fényvédő papírral együtt orsóra felcsavart filmtekercs. A papír védőszalag belső oldala fekete, külső része pedig általában vörös színű, ellátva a felvételek helyének megfelelő számozással. A számokat a fényképezőgép vörös színű (a fekete-fehér filmek a vörös fényre érzéktelenek) figyelőablakán nézve lehetett a képtovábbítást viszonylag pontosan elvégezni.

Az 1800-as évek legvégén több cég is elkezdett olyan készülékeket gyártani, melyek egyszerű meniscus (egyirányban hajló felületekkel határolt), vagy akromát (színhibától mentes) lencsével és csapózárral (a lencse előtt az exponáló gomb által elmozdított lemezdarab, mely rövid, 1/25, 1/30 mp ideig enged utat a fénynek) felszerelve talán nem rögzítettek tökéletes képet, de áruk már a tömegek számára is elérhető volt.

Formájukat tekintve, mit szépítsük, egyszerű, téglatest alakú fém, majd később, a század közepétől itt-ott „formatervezett” bakelit dobozok voltak. A keresőfunkciót többnyire két, negyvenöt fokban elhelyezett tűkör biztosította üveglapok mögé dugva, egyiket az álló, másikat a fekvő képek készítésénél lehetett használni attól függően, melyik oldalára fordították a gépet. A filmtöltés a többnyire lemezből hajlított „csévélő” kihúzásával volt megoldható.

A fentiekből következően nem lehetett rajtuk záridőt, fényerőt, távolságot állítani, csak exponálni és várni az előhívás nem mindig tökéletes eredményét. Ettől függetlenül nem szabad lebecsülni őket, mert mind a mai napig emberek milliói számára tették lehetővé a képrögzítés varázslatos élményét.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.