Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sztereo (térhatású) fényképezőgépek (stereo - 3D - cameras)

Ha a fényképezést a XIX. század közepén találták fel, vajon mikor jött el a térhatású fotográfiák ideje, s mikorra vált ismertté ez a technika Magyarországon? Meglepő lesz a válasz!

 Tóth Mike Jézus-társasági tagnak „A FÉNYKÉPÉSZET TITKAI műkedvelők és szakférfiak számára” c. könyvét tartom a kezemben. Ezt a kiadványt Szatmárott nyomtatták Nagy Lajos könyvnyomdájában, 1875-ben és nem, mint újdonságról számol be az eljárásról, hanem szaktanácsokkal látja el olvasóit, akik a sztereo, vagyis ahogyan akkor elnevezték, „tömörfényképek” készítése iránt érdeklődést mutattak. Szebben én sem tudnám megfogalmazni, hadd idézzek belőle mindannyiunk okulására:

„A tömörfényképek előidézésére vannak ugyan  különösen szerkesztett kettőslencséjű sötétkamrák, de lehet ilyen fényképeket a közönséges sötétkamrával is létrehozni, csak arra kell ügyelni, hogy a két kép nagyságra nézve teljesen egyenlő legyen s a tárgynak nagyon közel szomszédos oldalait mutassa…

…Ha azonban e közönséges sötétkamrával tömörfényképeket akarunk levenni, úgy kell azt átidomítanunk, hogy az, vagy öt lábnyi hosszaságu két lécz között s annak eresztékében, a leveendő tárgy homlokzatával párhuzomos irányban, jobbra s balra legyen mozgatható. – Az első képet tehát a tárgy homlokzatának nem épen közepéről vesszük le, hanem annak baljáról, a másik képet a tárgy homlokzatának jobb oldaláról…

…Némi tömörfényképet nyerhetünk az által is, ha a sötétkamra helyzetét a tárgy előtt nem változtatjuk ugyan, de a levételeknél nem az egész lencsét födjük le, hanem az első kép levételénél csak bal felét, a másiknál pedig csak jobb felét” 

Ha értelmezzük ezt a gyönyörű nyelvezetű tanulmányt, rá kell döbbennünk, hogy alig több mint harminc évvel a képírás felfedezése után már nem arról szólt a történet, hogy az egyébként létező és megvásárolható sztereo gépekkel hogyan kell dolgozni, hanem azok számára adott tanácsokat, akik ilyen technikai háttér híján saját hagyományos készülékeikkel próbálkoztak a térhatású képek létrehozásával. Tóth Mike e művében még számos különleges fotográfiai eljárást írt le. Érdemei elévülhetetlenek. 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.