Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hol dolgoztak a miskolci fotográfusok?

szinay--istvan-001-verso---reszlet.jpg
Mi sem lehet ennél egyszerűbb kérdés, előveszek néhány fotográfiát az ezernyolcszázas évek mestereinek munkái közül, megfordítom őket, és máris előttem vannak a díszes „verso”-k, melyeken pontosan fel van tüntetve róluk minden adat. A mester neve, elnyert díjak és természetesen az utca és a házszám.

A fentieket cáfoló felfedezés megdöbbentő. Szinay István vizitkártyáin mindössze „A Megyeház közelében” vagy „A Megyeház átellenében” feliratot találhatunk. Barna Hugó képíró műhelye „A Megay cukrászdával szemben” helyezkedett el, míg Müller Lajos „a Noszticius-házban” folytatta iparosi ténykedését. Akármilyen forgalmas kereskedőváros volt Miskolc a XIX. század második felében, bizony mégiscsak kisvárosnak számított. A nagyobb, jellegzetesebb épületeket a háztulajdonosok neve után emlegették, s mivel így éltek a köztudatban is, a fotográfusok hirdetéseikben és vizitkártyáik, cabinetkártyáik hátoldalán gyakran ezekre hivatkoztak. Néhol ugyan találunk utca-házszámra utaló megjelöléseket is, de ezek általában inkább nehezítették, mint könnyítették a tájékozódást.

foto-004--1932-k.----reszlet.jpgA megoldást Tarczai Béla, miskolci helytörténész, fotográfus jegyzetei között találtam meg. Ő derítette ki, hogy Miskolcon 1857-ig a házakat építésük időrendjében sorszámozták. Csak ezt követő- en alakult ki a klasszikus, páros-páratlan oldal és az emelkedő sorszám szerinti megjelölés, de ez sem volt véglegesnek tekinthető. A következő átszámozásra 1900- ban került sor, az időközben történt tulajdonos változások és telekmegosztások miatt, majd 1927-ben volt a következő rendezés. A háborúk és a folyamatosan változó politikai viszonyok újra és újra átkeresztelték és átszámozták a város utcáit. A korabeli címtárak csak azoknak az adatait tartalmazzák, akik előfizettek rá, így azok sem segítették elő a tájékozódást. Ennek köszönhető, hogy még különböző várostörténeti mun- kák is más-más névsort közöltek akár egyazon időszakra is.

elite--tesber-jozsefne-004-verso---reszlet.jpg

 

A régi fotográfusok műtermeinek feltérképezését mindössze az segítette, hogy több olyan műhely is volt, ahol több generáció is dolgozott, illetve a mesterség apáról fiúra szállt. Ilyen volt a Sötétkapu alatti Váncza-műterem, a Városház tér 7. és a Búza tér. Családon belül öröklődött a szakma Ábrahám István és fia, Tóth Zoltán és fia, valamint a Lusztig és a Maksay család esetében is.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Miskolc

(Lancelot, 2013.02.05 16:02)

Zureich Károlyról lehet valahol bővebben olvasni, lehet tudni, hogy hol lakott?
Egy miskolci ház lomtalanítása során rengeteg fényképet találtunk, valamint az ő nevét viselő ilyen névjegykártyát?
http://farm4.staticflickr.com/3365/3248609378_33b544ce3a_z.jpg?zz=1

Valamint üveglapokat, amik talán negatívok lehetnek, mivel látszódnak rajtuk alakok.

Az is lehet, hogy a házban lakók nála készíttették a képeket...

Gyűjti ezeket valaki, hol érdemes érdeklődni?

Köszönöm.

Re: Miskolc

(cameramuseum.hu, 2013.02.06 16:30)

Kedves Tamás!
Sajnos nem tudok sokkal többet Zureich Károlyról. Aki várostörténetben sokkal nagyobb tudású, az Dobrik István (Levéltár), miskolci fotográfiatörténetben pedig Tarczai Béla bácsi (Herman Ottó Múzeum) az igazán nagy szakértő.
Mint a mellékelt honlapból látszik, én pl. gyűjtök minden fotózással kapcsolatos relikviát. Sajnos, anyagi helyzetem nem igazán rózsás manapság, így csak amim van, egy dedikált könyvemet tudok felajánlani ellenértékként. Ha ez nem megfelelő, a www.vatera.hu honlapon sok gyűjtő megfordul, ott érdemes megpróbálkozni az értékesítéssel.
Elérhetőségeimet a jobboldali legördülő sávban találja.

Tisztelettel: Dömötör Zoltán

Szirmabesenyő

( Tamás, 2012.02.09 17:53)


Azt hiszem tévedés Tóth Zoltán nem miskolci. Tóth Zoli bácsi
Romániából érkezett '940-es években./ha ugyanarra a Tóth Zoltánra
gondolunk Villanyrendőr 2-es fiók.

Re: Szirmabesenyő

(cameramuseum.hu, 2012.02.09 20:57)

Félreértettük egymást! Nem feltétlenül miskolci születésű, hanem Miskolcon praktizáló fotográfusokról beszélek. Nem család-, hanem fotográfiatörténeti adatokat próbálok rendezgetni, és így már mindkettőnknek igaza van. :-)
Sok fotográfus nyitott fényírdát, fotográfus-műhelyt több városban is, azt gondolom, minden olyan településen meg kell emlékezni róluk, ahol dolgoztak. Köszönöm, hogy megtisztelte honlapomat.